Opa vertelt Podcast

  • 0

Opa vertelt Podcast

Category:Opa vertelt Tags : 

Evert Hüsken (1916-2000), een echte Arnhemmer vertelt zijn verhaal over de oorlog.

Mijn grootvader heeft in 1981 de dingen die hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt, ingesproken op een bandrecorder. Dit was voor hem de manier om het trauma dat hij tijdens de oorlog had opgelopen te verwerken. Zo werd hij, zoals veel mannen toentertijd, tewerkgesteld in een fabriek in Duitsland, moest hij met de familie evacueren uit Arnhem en via Eerbeek verder trekken naar Friesland.

De banden heb ik 15 jaar geleden een keer gedigitaliseerd en voor de familie uitgebracht op CD. Eind 2019 ben ik begonnen met het weer oppakken van deze bestanden en heb ze opnieuw bewerkt. Met de huidige cloud mogelijkheden heb ik de verhalen van mijn opa beschikbaar kunnen maken voor altijd en iedereen.

In 6 afleveringen vertelt mijn opa zijn verhaal. Luister naar zijn herinneringen aan de oorlog. Het is bijna niet voor te stellen na 75 jaar vrijheid.

Op het moment werk ik hard om alle afleveringen voor mei klaar te hebben om zo de geschiedenis van mijn opa en zijn familie voor de toekomst te bewaren.

Abonneer je op de Podcast en mis er geen één!


Ep2. Werken op de fabriek in Duitsland

Hierin vertelt opa over het leven tijdens de oorlog. Je ging naar je werk en hoopte dat je niet tewerkgesteld werd in Duitsland. Maar helaas was Evert ook aan de beurt en werd op de trein gezet naar de fabriek in Duitsland.

Ep1. 10 mei 1940. Duitsland valt Nederland binnen.

In deze Podcast de eerste dagen van de oorlog die begon op 10 mei 1940 met een bombardement op Arnhem. Duitsland valt Nederland binnen. Plunderingen van joodse bedrijven. Geen licht meer in de stad. Hij ontmoet zijn meisje, Marie van Haag, waarmee hij later ging trouwen.


WhatsApp Stuur mij een bericht